Harvning med vridbara tallrikar i sidolutande terräng - Boglind, Gunnar (2020)
Markberedning är idag en vanlig åtgärd inom det svenska skogsbruket. I Sverige utförs näs-tan all markberedning maskinellt och den dominerande metoden är harvning vilket utförs på mer än hälften av den markberedda arealen. Aggregat som är väl anpassade till utmanande terrängförutsättningar uppnår ofta ett gott resultat vid markberedning. Bracke Forest har ny-ligen utvecklat en mångsidig harv med vridbara tallrikar (Bracke T28.a). Syftet med denna studie var att utvärdera kvaliteten på markberedningen i sidolut hos harven Bracke T28.a med tallrikarna vridna åt samma håll jämfört med tallrikarna vridna åt olika håll (s.k. stan-dardharv). Anledningen till att främst sidolut studerades var för att fördelen av vridbara tall-rikarna ansågs som störst i sidolut. Under hösten 2019 genomfördes ett fältförsök i Västerbotten där kvaliteten av markbe-redningsresultatet med T28.a aggregatet i sidolutande terräng studerades. Terrängfaktorer som lutning, humustjocklek och blockkvot samt markberedningsresultatet registrerades och analyserades. Harven med de vridbara tallrikarna vinklade åt samma håll nerför lutningen (T28.a) gav 5 % fler godkända planteringspunkter än tallrikar vinklade åt olika håll (standardharven), och andelen planteringspunkter med mineraljord på omvänd torva ökade med 12 %. Skill-naderna mellan behandlingarna blev större med ökad blockkvot och humustjocklek samt ökad lutning. Även vid de lägsta registrerade klasserna för blockkvot och humustjocklek var fördelen med tallrikar vinklade åt samma håll signifikant. Studiens slutsatser är att vid markberedning i sidolut blir markberedningsresultatet bättre med vridbara tallrikar än med en standardharv. Resultatet öppnar för en ökad andel skråkör-ning vid markberedning vilket kan leda till såväl ekonomiska samt miljömässiga vinster då både bränsleförbrukning och risken för sedimenttransport minskar.