Beräkningsmodell för transportkapacitet för rundvirkesbilar - Permångs, Martin (2020)
Vid användning av transportoptimering för att maximera det ekonomiska nettot vid destine-ring av virke från virkeskälla till virkesmottagare blir transportavståndet nödvändigtvis inte minimerat. Detta då till exempel mottagarens pris kan styra virkesaffärer till längre trans-porter. Beroende på förändringar i marknadsförutsättningar kan destinering av virke till olika mottagare förändra transportavståndet. Eftersom transportavståndet påverkar behovet av transportarbete är det viktigt att veta hur virkesaffärerna påverkar transportbehovet vid des-tinering av virke. Syftet med denna studie var att vidareutveckla beslutsstödet NETRA med en funktion för att kunna beräkna tillgänglig transportkapacitet för att sedan jämföra det mot kapacitetsbe-hovet vid optimalt virkesflöde. Modellens noggrannhet validerades genom ett test där be-räknat behov av transportkapacitet jämfördes mot faktiskt utförda transporter. Modellen im-plementerades sedan i Norra Skogsägarnas beslutsstöd NETRA (NEgotiation and TRAns-port planning modell). NETRA är utvecklat i Microsoft Excel. Transportkapacitetsmodellens beräkningar baseras på volymer och medeltransportavstånd från optimeringsförslag, indata från användaren om antal lastbilar, skiftform och lastbilarnas geografiska verksamhetsområde. Beräkningsresultaten från modell visualiseras i en skapad kartfunktion i Excel för att snabbt ge användaren en uppfattning om det finns över- eller underkapacitet i något geografiskt område eller hos ett specifikt åkeri. Analyser av testet visade en överskattning av transportkapaciteten i medeltal per vecka och lastbil med 5,2%, vilket enligt Norra Skogsägarna är en godtagbar nivå för denna typ av beslutsstöd. Den nya studien som gjorts med NETRA har genom tillägget av transportkapacitetsfunkt-ionen skapat möjligheter för Norra Skogsägarna att beräkna behovet av transportkapacitet som kan jämföras med tillgänglig transportkapacitet.