Tätortsnära skog i Skellefteå - Bergqvist, Thea (2020)
Sveriges städer förtätas mer och mer vilket lätt leder till att skogsområden i staden försvinner. I detta arbete har det undersökts hur rekreativa faciliteter (något som kan underlätta avkoppling eller nöje i utemiljöer), skötsel och storlek relaterar till varandra i Skellefteås tätortsnära skogar. Översiktliga kontroller gjordes i utvalda skogsområden i Skellefteå och förekomsten av rekreativa faciliteter inventerades. Inventering bearbetades och analyserades med hjälp av diagram och kartor, gjorda i Excel och GIS. Undersökningen visade på att vissa faciliteter endast förekom i områden större än 1 ha men att även de minsta skogsområdena innehöll rekreativa faciliteter. Skellefteå kommun arbetar aktivt med att bevara den tätortsnära skogen och de värden de bidrar med och en viss anpassning av skötsel skedde i relation till dess placering. Placeringen av de olika områdena verkade till synes spela en mindre roll i vad det fanns för rekreativa faciliteter då de flesta skogsområden låg i bostadsområden. De stora skogsområdena är väldigt viktiga att behålla då vissa faciliteter som kräver större ytor. Men även de mindre ytorna är värda att ta vara på då de också bidrar med möjligheter för rekreation inte minst för barns lek.