Potentialen i att öka precision och stabilitet av timmersortering med ny mätteknik - Bergvall, Ellen (2020)
Råvarukostnaden är ett sågverks enskilt största kostnadspost och lönsamheten vid ett sågverk påverkas i hög grad av träff i sågtimmerklasserna. Vid Braviken sågverk har träff i klass varierat med årstid, vilket har lett till en försvårad produktionsplanering med oplanerade kvalitetsutfall. Syftet med denna studie är att studera om årstidsvariationens träffsäkerhet beror på en förändring i barktjocklek, samt om det går att få en förbättrad träff i klass med någon typ av mätteknik. Studien innefattar en kvalitativ intervjustudie med sågverk, som använder olika typer av mätteknik vid timmersortering, en kvantitativ laboration för att utreda granbarkens förmåga att svälla/krympa vid olika fuktförhållanden, samt en ekonomisk analys om huruvida en kombinerad 3D- och röntgenmätram kan motivera en investering av ny mätteknik på Braviken sågverk. Resultatet visade att 8 av 9 sågverk upplevt en årstidsvariation i barktjocklek på grantimmer. Ett sågverk har upplevt att variationen har kunnat hanteras med 3D och bildanalys. Resterande sågverk har upplevt att varken trakeidmetoden, röntgen eller en kombination av dem båda har kunnat hantera årstidsvariationen. Skillnaden i barktjocklek då barken var fuktig jämfört med torr var signifikant och den dubbla barktjockleken skiljde sig som mest 8 mm. Vid en förbättrad sorteringsprecision med 14 procentenheter skulle en investering av kombinerad 3D- röntgen betala sig inom 1,4 år. Sammantaget rekommenderas Braviken sågverk att avvakta med en investering av mätramen LogProfiler3DX tills tekniken funnits en längre tid på marknaden.