Att våga våga - Östensson, Elin (2020)
Världen är i förändring och vi står inför en rad framtida utmaningar. Bland annat kommer fossildrivna städernas hegemoni utmanas allt mer i takt med att oljan blir dyrare att framställa. Det leder till en högre grad av ruralisering, men redan idag finns ett flyttmönster av stadsmänniskor in till landsbygden. Uppsatsen är en kvalitativ studie baserad på intervjuer med åtta personer som lämnat staden för ett liv som självhushållare på landsbygden.Materialet består av informanternas egna berättelser om hur de format sitt liv för att vara där de är idag. De kan betraktas som en social rörelse eftersom det finns ett tydligt motstånd, accepterade beteenden och vilja att påverka den allmänna opin-ionen. Analytiska begrepp som varit viktiga för uppsatsen är socialt kapital, sociala rörelser och ontologisk trygghet. Motiven bakom valen att leva som självhushållare är en längtan till jorden, leva ett enklare och ärligare liv samt att skapa en meningsfull plats.Materialet visar också att ingen av de intervjuade har jordbrukande föräldrar. Däremot är det mångas mor- eller farföräldrar som kommer från en gård eller har på annat sätt jordbrukserfarenheter. Kunskapen att bruka jorden tycks ha hoppat över en generation. Därmed har en del av den praktiska kunskapen som ärvts mel-lan generationer gått förlorad. De intervjuade försöker överbrygga kunskaps-glappet och på olika sätt sprida kunskap om sin verksamhet – till sina barn, allmänheten och inom rörelsen av självhushållare. De är alla övertygade om vikten av hållbara jordbruk. De strävar därför efter att återskapa kretsloppen på gårdarna så som det var brukligt innan industrialiseringen och inte ta ‘gen-vägen’ via konstgödsel. Materialet visar att sociala medier och arbetssamar-beten är viktiga verktyg för känslan av samhörighet inom den sociala rörelsen.