Rödekens möjligheter som skogsträd i södra Sverige - Jörning, Hampus (2020)
Sverige står troligtvis inför ett framtida klimatskifte med varmare klimat samt en ökad risk för extremt väder. De svenska inhemska alternativen är relativt få, gran (Picea abies) som idag dominerar det svenska skogsbruket är allt mer utsatt för biotiska- och abiotiska faktorer. Det kan innebära att vi i framtiden kommer att behöva förlita oss mer på främmande trädslag inom det svenska skogsbruket. Rödek (Quercus rubra) kan vara ett alternativ då den enligt flera framtidsanalyser är ett trädslag som verkar ha goda möjligheter att klara de förväntade utmaningar skogsbruket står inför till följd av klimatförändringar. I denna rapport undersöks rödekens tillväxt, föryngringsförmåga och kvalitets- samt skadebild i södra Sverige. Bestånden med rödek som ingick i undersökningen var i huvudsak äldre, välskötta och produktionsinriktade.