Kompetensprofil för skogsmaskinförare - Vikström, Rasmus (2020)
Behovet av avverkningsresurser förväntas att öka och redan idag är det svårt att rekrytera skogsmaskinförare till drivningsentreprenad. Det ställs stora kun-skapskrav på att beakta såväl ekologiska som sociala värden i samband med avverkning samtidigt som priserna på drivningstjänster pressas vid upphand-ling. Skogsmaskinförarnas kunskaper och sätt att arbeta påverkar i stor ut-sträckning förutsättningarna att driva en lönsam drivningsentreprenad. Därför spelar skogsmaskinförarnas kompetenser en viktig roll i fortsatt utvecklings-arbete med att tillfredsställa behovet av avverkningsresurser i framtiden.