Utvärdering av SediVue Dx med hund- och katturin - Utterström, Beatrice (2020)
Analys av urin är en viktig undersökning som ger information om urinvägarna och njurarnas funktion samt ibland även om sjukdomar utanför urinvägarna, som exempelvis diabetes mellitus. Urinanalysen består av att undersöka urinens färg och transparens, specifik vikt, kemisk analys via urinsticka och manuell bedömning av urinsediment. Alla undersökningar är viktiga för att kunna tolka resultaten korrekt. Manuell bedömning av urinsediment i mikroskop ger information om urinens sammansättning av celler och strukturer, som leukocyter, erytrocyter, epitelceller, kristaller, cylindrar med flera, men det är dock den del av urinanalysen som tar längst tid och dessutom kan påverkas av flest felkällor. SediVue Dx är ett instrument som med hjälp av mikroskop och automatisk kamera bedömer urinsediment. Instrumentet centrifugerar urinen, analyserar cirka 45 synfält och tar 70 stycken fotografier på sedimentet inom 3 minuter. Provsvaret anges numeriskt, i text och fotografier som bör granskas. Syftet med studien var att utvärdera urininstrumentet SediVue Dx för att bedöma om det kan ersätta manuell bedömning av urinsediment. Studien utfördes genom att jämföra manuell bedömning av urinsediment i mikroskop med resultat från SediVue Dx, med fokus på leukocyter, erytrocyter och bakterier. 62 urinprover från hund och katt användes i studien. Dessa prover var spontankastade eller insamlade via cystocentes och analyserades inom 4 timmar från provtagning. SediVue Dx överensstämde i de flesta fall med den manuella räkningen av leukocyter och erytrocyter. Medianen i skillnad mellan metoderna var 0 leukocyter respektive 1 erytrocyt per synfält men det förekom ett fåtal prover som hade upp emot 21 leukocyter och 9 erytrocyter per synfält i skillnad. Instrumentet flaggade för bakterieförekomst i färre prover än med mikroskopering och färgat utstryk av urin. SediVue Dx ersätter inte den manuella bedömningen då fotografierna fortfarande måste granskas men bedömningen kan ske via SediVue Dx i stället för i mikroskop. Det finns även användning för instrumentet på kliniker med mindre kunskap av bedömning av urinsediment då fotografierna sparas och kan bedömas senare eller skickas till person med kompetens. Det ger klinikerna möjlighet att analysera färsk urin samt minska tiden från provtagning till korrekt behandling av patient.