Urbana träd i Adelaide - Westerlind, Evelina; Falk, Kristin (2020)
Syftet med det här arbetet är att undersöka hur de urbana träden i Adelaide, Australien, påverkas av klimatförändringen. Detta för att få en större förståelse för hur det arbetas med urbana träd i en varm och torr stad som Adelaide i och med klimatförändringen, för att vidare kunna få inspiration till hur vi i Sverige kan arbeta med detta. Eftersom att Sverige förväntas bli torrare och varmare. I studien framgår att urbana träd bland annat kan användas som ett naturligt verktyg för att reducera föroreningar i luften, skapa skugga, kyla ner städer och förbättra människors hälsa. Något som också framgår i studien är att det finns två klimatförändrande faktorer som har en stor påverkan på de urbana träden i Adelaide, den ena är torka och den andra är stigande temperatur. Resultaten antyder på att urbana träd påverkas av klimatförändringen, speciellt i en varm och torr stad som Adelaide. Träds tillväxthastighet kan öka i och med att temperaturen stiger men i ett torrt klimat som Adelaide förväntas det motsatta ske. Studien lyfter fram vikten av att ha strategier och tillvägagångssätt för hur valet av urbana trädarter kommer att fattas i framtiden utifrån de klimatförändringar som förväntas ske. För att ersätta de befintliga trädarter som inte klarar av det förändrade klimatet finns det behov av att identifiera nya trädarter som klarar av olika typer av klimat. Detta eftersom städer runt om i världen är olika och därför måste strategier utformas utifrån städernas individuella förutsättningar.