Samhällelig resiliens i ett föränderligt klimat - Dahlberg, Mathilda (2020)
Det industrialiserade och globaliserade samhällets ohållbara naturresurshantering har kommit till att påverka hela planetens funktion. Som konsekvenser av detta står vi idag inför klimatförändringar, förlust av biodiversitet och rubbningar av ekosystem. Samtidigt pågår en kraftig urbanisering i världen, städer växer sig större och distansen till livsviktiga ekologiska system ökar. Urbana miljöer är därför särskilt känsliga för ett förändrat klimat, andelen hårdgjord yta ökar temperaturen och försämrar markens vattenreglerande förmåga. För en hållbar stadsutveckling krävs ett mer resilient tankesätt i planering och förvaltning av den fysiska miljön. Uppsatsen syftar till att undersöka vilka metoder landskapsarkitekter kan använda sig av för att uppnå samhällelig resiliens, vilket innebär förmågan att hantera störningar och förändringar. I uppsatsen undersöks hur FNs åtgärdslista för resilienta städer implementeras i Sveriges nationella planering. Resultatet visar på att det finns ett kommunalt behov av stöd för finansiering av resilienta åtgärder. Vidare undersöks resilienta förvaltningsmetoder genom teoretiskt forskningsunderlag och praktiska befintliga exempel. Resultatet visar på två metoder för att uppnå resilienta socio-ekologiska system, dels gröna åtgärder i den fysiska miljön, men också att åtgärder för att utveckla det sociala systemet måste till.