Användningspotential av biokol i urban miljö - Östergren, Sofie (2020)
2016 uppskattades det att 54 % av världens populationer bor, arbetar och lever sina liv i städer eller urbana miljöer. I Sverige bor idag 85 % av befolkningen i tätorter jämfört med att 90% av befolkningen bodde på landsbygden på 1800-talet. Förändringen skedde med den industriella revolutionen som förvandlade Sverige från en fattig jordbruksnation till ett välfungerande industriland. I takt med urbaniseringen av städer och utveckling av det politiska samhället, där bostadsbrist drev på en utveckling och städerna som växte till med förorter, kallat urban sprawl. Idag används istället en annan metod för att hantera den ökande urbaniseringen, förtätande av städer. Det gör ytor i städerna eftertraktade och ytorna för vegetationen krymper. Gröna ytor anses vara en del av att skapa hållbara städer vilket bland annat kan mätas i ekosystemtjänster. Det ställer krav på växtligheten som får finnas kvar. Biokol är organiskt material som har förbränts under syrefria förhållanden och har senaste tiden seglat upp som ett potentiellt medel med positiva klimateffekter. Bland annat genom biokolets förmåga att minska växthusgaser, agera som ett jordförbättringsmaterial, rena dagvatten, avfallshantering samt energiproduktion. Som jordförbättringsmaterial är det intressant för att förbättra ståndorter i den urbana miljön. Biokol är inte bara en produkt utan flera beroende på deras fysisk-kemiska egenskaper som bestäms av råmaterial och pyrolysprocess. Dessa egenskaper kan göra att biokol beter sig olika i marken. Det här arbetet är en explorativ undersökning som använder sig av flera olika tekniker som för samman information och data för att kartlägga fakta om biokol och även dess användningspotential i växtbäddar i urbana miljöer. Det består av en litteraturstudie samt intervjuer med Stockholm stad och Göteborgs stad, Uppsala kommun, Peab och Bara mineraler. Det finns en stor potential i användningen av biokol som jordförbättringsmedel i urbana miljöer, men det finns inte tillräckligt med forskning idag som visar på resultat som kan användas i branschen. Fördelarna med biokol går utanför den gröna sektorns gränser. Den stora vinsten med biokol är inte de separata fördelarna utan helheten, det cirkulära tänkandet som kan integreras i den ekologiska livscykeln, är i kombination med varandra en del i ett nytt tankesätt.