Investeringskostnader i spannmålsanläggningar : jämförelse av olika nybyggnationer - Jakobsson, Kim; Knutsson, Erik (SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101), 2019)
Ett stort steg inom lantbruksbranschen är att bygga för att lagra spannmålen själv, istället för att skicka iväg direkt vid skörd. Detta gör det möjligt att vänta med att sälja sina varor och där av få ett bättre pris, samtidigt som det underlättar själva skördearbetet (Kasten & Dhuyvetter 1999). Under skördetid är varenda minut som går att tröska viktig, och man vill inte ha en flaskhals i form av att stå och vänta på spannmålsmottagningen. Därför har vi i detta arbete undersökt vilken typ av spannmålslagring som är billigast att bygga. Målet var att vi skulle få in offerter på olika system i ungefärlig samma lagringskapacitet för en bra jämförelse. Offerterna vi fick var dock varierande. Detta räknades sedan ut för att få fram en kostnad för lagring per kilo vara, utslaget på 15 år, se tabell 1. Planlager har fördelen att det passar bättre in i gårdsbilden, men nackdelen att man blir låst till att hantera spannmålen manuellt, vilket kräver en lastmaskin. Silosar blir mer låsta till sitt syfte, men möjligheten för en mer automatiserad hantering är större. Dessa faktorer är svåra att sätta pris på, och kommer därför benämnas som för- och nackdelar så att läsaren sedan enklare kan ta eget beslut vad som passar sin gårds förutsättningar. Värdena är beräknade inklusive de olika förarbeten och inkluderar även monteringskostnader och tillbehör för kompletta och fungerande system. Grundarbete är ej inkluderat i detta. Med den stora skillnaden på lagervolym blev priserna något missvisande. Med de offerterna vi fick in och de beräkningar som gjorts kom vi fram till att planlager med mobil tork ger den högsta investeringskostnaden och den lägsta lagringskostnaden per kg spannmål, vilket resulterar i att planlagret är den mest lönsamma lagringsmetoden i detta fall. Detta beror till stor del på grund av den stora skillnaden i lagringsvolym vi fick i våra offerter, som tyvärr gör resultatet missvisande. Med tanke på att torksilon bara låg ett par öre över planlagret så kan man börja fundera på vilken som hade varit den verkliga vinnaren om volymen hade varit den samma.