Revision inom mjölkproduktion : avvikelser i bedömningar av mjölkproduktionen och betydelsen av uppföljning - Petersson, Anna; Ejdertun, Viktor (SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101), 2019)
Arbetet är baserat på Skånemejeriers Gårdsrevisioner från 2015 - 2018 genom rådgivningstjänsten Fråga kon. Arbetet fokuserades på punkterna; djuromsorg, stall- och närmiljö samt livsmedelssäkerhet och juverhälsa. Dessa punkter gav utformningen för indelning av resultatet. Utifrån materialet har det framkommit i arbetet ett resultat med antalet avvikelser som är åtgärdade. Avvikelserna grundar sig på ett protokoll där punkten som kontrolleras antingen är godkänd, icke godkänd eller inte relevant. Protokollet har sin grund från miljöhusesynen och tvärvillkoren för lantbruk. Detta resultat gav att avvikelserna är åtgärdade till 94 %. Utöver detta resultat har kategorin för avvikelsen inom renhållning visat sig vara den med vanligast avvikande rapporteringar. En slutsats ur arbetet är att revisioner av kvalitetsprogram har betydelse för djuromsorg, stall- och närmiljö och livsmedelsäkerheten då avvikelser i mycket stor utsträckning åtgärdas. Kvalitetsprogram och revisioner samt uppföljningar av dessa kan ses som ett integrerat sätt att värna om mjölkproduktionens anseende både internt och mot det omgivande samhället.