Vintergröna växter – ett komplement till våra lövfällande växter : en studie över de vintergrönas historia och hur de i framtiden kan ta plats i svenska moderna städer - Lindblad, Linnea (SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101), 2019)
Detta arbete syftar till att undersöka hur vintergrönt växtmaterial kan användas i urbana miljöer, som komplement till lövfällande växtmaterial. Arbetet tar upp vilka utmaningar växter ställs inför i hårdgjorda miljöer och vilka förutsättningar det vintergröna växtmaterialet har för att leva där. Uppsatsen resonerar kring vilka för- och nackdelar vintergröna växter kan bidra med samt kring vilka egenskaper och vad som bör tas i åtanke vid val av vintergrönt växtmaterial. Studien undersöker varför användningen av vintergrönt växtmaterial till stor del upphörde efter 1960- och 1970-talet samt varför det idag kan vara en viktig växtgrupp inom stadsplaneringen. Den visar även hur växtmaterialet kan bidra med ekosystemtjänster som biologisk mångfald, gestaltningsmässiga fördelar och till människors välmående. Vidare påvisar uppsatsen att det befintliga materialet omfattande vintergröna växter i urbana miljöer i Sverige är bristfällig.