Odling av sojabönor vid låg temperatur : Sojabönors uppkomst i närvaro av biostimulanter och olika fosforgödsling - Moritz, Stina (SLU/Dept. of Soil and Environment, 2019)
Begränsningar i sojaodling är förknippat med uppkomst som i sin tur är beroende av marktemperaturen. Syftet med denna studie är att förbättra uppkomsten av soja vid låg temperatur vid tillförsel av biostimulering samt vid olika fosfornivåer. Sojabönors tillväxt kan påverkas av både temperatur och P-tillgång och stressen som soja utsätts för vid låg temperatur kan även bli värre vid P-brist. Även biostimulerings effekt på uppkomst hos soja har undersökts eftersom biostimulering kan förbättra utveckling hos växter samt förbättra växters anpassning till abiotisk stress. Under studien genomfördes växthusförsök med olika sorter av soja, Tundra och Mid-ori Giant, olika biostimulerande organismer, Trianum-P som innehåller Trichoderma harzianum och Binab TF WP som innehåller Trichoderma polysporum och Tricho-derma atroviridae. Biostimulering gav generellt sett inte så stor effekt på uppkomsten av sojabönor och det kan eventuellt bero på inokuleringsmetoden. Binab TF WP kan eventuellt ge fler skott och ökad ts vikt. Under studien användes även olika mängd mineralgödsel och organiskt gödselmedel. Fosfornivåerna under försöket var 0,5, 2, 16, 30 mg P/100g lufttorr jord. Resultaten från studien visade att det var generellt sett bra uppkomst vid 0,5-2 mg P/100 g luft-torr jord. Under försöket observerades inte särskilt tydliga indikationer på att P har en betydande effekt på uppkomsten hos sojabönor vid låg temperatur. Skillnad i upp-komst under försöket beror antagligen på andra faktorer än mängden tillförd fosfor. Uppkomst hos sojabönor gynnades antagligen av att det fanns organiskt material i vissa jordar. Medan sojabönorna som odlats med mineralgödsel, 16 och 30 mg P/100g lufttorr jord antagligen utsattes för saltstress.