Bandsådd i ekologisk odling- Hur påverkas konkurrensen mot ogräs i höstvete? : hur påverkas konkurrensen mot ogräs i höstvete? - Borell, Mårten (SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101), 2019)
Studiens mål har varit att svara på frågeställningen om hur utsädets utspridning i olika radavståndssystem påverkar grödans förmåga att konkurrera, både externt och intern. Försökets anlades utanför Mjölby 2018-09-30. Grödan var höstvete sort Stava. Maskinen som användes var en prototypkonfigurerad Väderstad Rapid A 600C. Prototypkonfigurationen innebar att man, genom extra monterade billar och pluggar till såhusen, kan så i olika typer av bandsådder; Konventionellt radavstånd, 2-radsband, 3-radsband och 5-radsband. Försöket anlades med 4 led enligt principen för upprepad provtagning. Faktorer som skulle mätas var uppkomst, bestockning samt ogräsförekomst. Resultatet visade på att ett system där utsädet fördelas i täta rader med en högre mängd frö per radmeter kommer att konkurrera hårdare mot ogräs som baldersbrå och åkerförgätmigej. Det visade också på att system där det är glesare mellan fröna, alltså i täta rader, men lite färre frön per radmeter ger lägst intern konkurrens och en bättre uppkomst av höstvetet.  Att öka mängden utsäde i raden ger en sämre uppkomst när kärnorna behöver konkurrera om markfukt och näringsämne.  Den konventionella sådden och 5-radsbandet ger högst etablering jämfört med 2- och 3-radssystemen.  3-radsbandet med 6,25 cm radavstånd och 1,5 cm plantavstånd tenderar till att ge bäst konkurrens mot ogräs då systemet täcker mest yta i bandet. Detta gäller för ogräsen åkerförgätmigej, baldersbrå och ospecifika ogräs. Dock ej för lomme.  Lommen ger en annorlunda respons på såbandssystemen än övriga ogräs. Detta påverkar såbandssystemens effekt på det totala ogräset.