Urban ängsplantering : litteraturstudie och ett gestaltningsförslag i gatumiljö i Malmö - Bosdottir, Alva (SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101), 2019)
Då de ekonomiska resurserna för grönyteskötsel minskar i Sverige och världen finns det anledning att undersöka alternativ till de rådande normerna inom växtgestaltning och design av planteringar, och även skötseln av dessa. Samtidigt är ängen en biologiskt värdefull vegetationstyp som starkt har minskat i Sverige under det senaste århundradet. Arbetet syftar till att reda ut hur en traditionell slåtteräng kan användas som förebild och inspiration till ett gestaltnings- och planteringsförslag i en mittrefug på Amiralsgatan i Malmö, genom en litterturstudie över ängen som vegetation och de ekologiska processer som ger förutsättningar för detta växtsamhälle, samt genom studier av trädgårdslitteratur som handlar om hur man designar naturalistiska planteringar. Utifrån dessa två kunskapsområden har gestaltningsförslaget producerats med en tydlig grund i bägge. Gestaltningsförslaget presenteras med planer, illustrationer, växtbilder, växtlista och förklarande text.