Vad kommer 1 % höjning av krontäckningsgraden få för effekt för Möllevångens lokalklimat? : en analys av projektet Grönare Möllan med fokus på ekosystemtjänsten temperaturreglering - Zetterlund, Clara (SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101), 2019)
Uppsatsen innefattar en vetenskaplig analys av den faktiska effekten av att höja trädkrontäckningsgraden i en urban miljö i Malmö mätt i ekosystemtjänsten temperaturreglering. Bakgrunden är projektet Grönare Möllan som drivs av Malmö stad och omfattar en plantering av 163 nya träd inom området Möllevången som är 53 hektar stort, vilket enligt kommunens egna beräkningar kommer höja krontäckningsgraden med 1 %. Målet med arbetet är att utvärdera hur stora effekter förslaget Grönare Möllan kommer ha på lokalklimatet avseende temperaturreglering, samt att undersöka om dessa effekter kan utvecklas ytterligare avseende rumsliga kvaliteter kopplat till reglering av temperatur. Detta görs genom en analys av marktäckfördelningen kopplat till yttemperaturer samt genom en beskuggningsstudie kopplat till aktuella trädarters placering. Syfte med arbetet är att undersöka stadsträdens inverkan på den termiska komforten och att belysa vikten av sambandet mellan beräkning av trädkrontäckning och platsspecifika effekter på temperatur samt hur en god kunskap om klimatplanering är en förutsättning för att skapa långsiktigt hållbara städer. Resultatet från aktuell studie visar en höjning av krontäckningsgraden med 3 % inom området Möllevången till följd av förslaget Grönare Möllan, vilket skiljer sig från Malmö stads egen beräkning. Teoretiskt sätt ger denna höjning effekter på den lokala temperaturen genom en större mängd trädbeskuggad yta jämfört med idag. Sommartid kan en förväntad sänkning av yttemperaturer i gatumiljö orsakad av trädskugga vara upp till 19 °C, jämfört med en icke beskuggad hårdgjord yta, vilket beroende på rumsliga parametrar även orsakar lägre strålningstemperaturer. Detta anses som positivt eftersom den urbana värmeö-effekten, som ställer stora utmaningar på Malmös förmåga att hantera värmerelaterade problem, med stor sannolikhet kommer förvärras i och med framtida klimatförändringar. Den temperaturreducerande effekten orsakad av förslaget Grönare Möllan kan omfatta fler ytor och även gynna en större del av invånarna, genom justeringar av placering och val av trädart. Vintertid kommer en ökad mängd beskuggad yta orsaka en sänkning av yttemperaturen med upp till 4 °C, vilket vintertid anses negativt för den termiska komforten. Däremot kommer en ökning av antalet träd ge effekter på vindflöden, vilket vintertid har en större temperaturreglerande effekt än vad solstrålning har. Denna studie innefattar inte vindens rörelse i området och kan därför inte ge en heltäckande bild av trädens påverkan på lokalklimatet.