Tillväxtreglering i höstraps - Cederberg, Gunnar (SLU/Dept. of Crop Production Ecology, 2019)
Tillväxtreglering av raps får sedan våren 2018 tillämpas i Sverige. Detta har tidigare varit godkänt i flera andra EU länder. Preparatet som godkändes av Kemikalieinspektionen var Caryx® från företaget BASF. Caryx® innehåller de aktiva substanserna mepikvat-klorid och metkonazol. Dessa aktiva substanser hämmar gibberel-linsyntesen hos växterna, vilket ger en minskad och förändrad tillväxt.