Hästars insulinnivåer – koppling till ras och hull - Winkler, Cecilia (SLU/Dept. of Anatomy, Physiology and Biochemistry (until 231231), 2019)
Insulin är det viktigaste anabola hormonet som reglerar cellernas upptag av glukos. Syftet med den här uppsatsen är att undersöka om överhull är relaterat till förhöjda insulinnivåer och insulinresistens och om det finns några rasskillnader i insulinsvaret hos häst. Vid överhull ökar risken för insulinresistens vilket innebär att kroppens celler behöver mer stimulans från insulin för att kunna transportera in glukos i cellerna. Hästen kompenserar insulinresistensen genom förhöjd nivå av insulin i blodet. Vid höga nivåer av insulin ökar risken att utveckla hovsjukdomen fång som är ett smärtsamt tillstånd för hästen. Med hjälp av standardiserade glukostester kan hästarnas insulinsvar i blodet undersökas. I det här arbetet har litteraturuppgifter på insulinnivåer hos hästar av olika raser med samma hullpoäng jämförts men jämförelser mellan hästar av samma ras men med skilda hullpoäng har också gjorts. Det verkar finnas rasskillnader i insulinnivåer som är oberoende av hullet. Vid glukostester har hästar med kallblodskaraktär och ponnyer 188–444% högre insulinnivåer än varmblodiga travhästar i samma hull.