Klimatanpassa ditt dagvatten : hur gör man det mer attraktivt för företag att själva vilja ta hand om sitt dagvatten? - Karlsson, Eva; Larsson, Sofie (SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101), 2019)
Dagvattenhantering är ett hett ämne år 2019. Återkommande problem som översvämningar och badförbud i samband med kraftigare skyfall är ett faktum. Många kommuners dagvattensystem är underdimensionerade, men att lägga ner större rör är orealistiskt. Därför har man börjat ta fram nya lösningar som fördröjer och renar dagvatten lokalt och som samtidigt bidrar med så mycket mer än bara en transportsträcka för dagvatten. För att lyckas med denna klimatanpassning krävs ett samarbete mellan kommunen och andra stora fastighetsägare, och inom en kommun har ofta de privata företagen stora fastigheter. Eftersom det är kommunens ansvar att ta hand om dagvatten som släpps ut från fastighetsgränser har vårt arbete handlat om att leta fram incitament som gör att företag själva ska vilja investera i lösningar som fördröjer vattnet på sin egen tomt. I samband med det har vi intervjuat några kommuner och jämfört deras dagvattenhantering. Vi har även tagit fram ett praktiskt exempel som visar på intressanta lösningar som kan användas. Därtill har vi tagit fram några växtlistor med beprövade, men även obeprövat växtmaterial som vi tycker är värda att testa. Det visade sig att hanteringen av dagvattenfrågan skiljer sig markant från kommun till kommun. Tyvärr finns det idag inget lagstöd som gör att kommuner kan ställa krav på privata fastighetsägare att fördröja dagvatten. Det kommuner kan göra i dagsläget är att hänvisa till översiktsplaner och detaljplaner på hur marken ska vara utformad och ge rekommendationer på var och hur man kan skapa genomsläppliga ytor för infiltration och fördröjning.