Växtväggens framtid i staden : ett hjälpmedel för planering av hållbara städer - Bertilsson, Maja (SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101), 2019)
Att föra in mer grönska i städerna är viktigt av många anledningar. Med den pågående förtätningen blir konkurrensen om ytorna i staden större och växtligheten har inte samma möjlighet att breda ut sig trots sina många fördelar. Det blir därför viktigt att arbeta med vegetation i staden på fler sätt, och vertikal grönska utgör därför ett bra komplement till den horisontella växtligheten. Det finns idag flera metoder för att öka inslaget av vegetation i staden på nytänkande innovativa sätt, men trots detta har inte vertikal grönska slagit igenom i den omfattning som man skulle kunna tänka sig. Detta arbete avser att undersöka vilka utmaningar det finns med växtväggar, både vad gäller klätterväxter och levande väggar, utomhus. Med hjälp av att dessa utmaningar uppmärksammas kan användandet av växtväggar förhoppningsvis öka i framtiden genom att undvika dessa svårigheter. Växtväggar kan således användas som ett verktyg av landskapsarkitekter och andra samhällsplanerare för att göra framtidens städer grönare och mer klimatsmarta i samband med förtätningen. Innehållet vänder sig till studerande och yrkesverksamma landskapsarkitekter, husarkitekter, planarkitekter och andra samhällsplanerare, skötselpersonal, entreprenörer, fastighetsägare, leverantörer och allmänheten.