Sittplatsens placering - Wahlström, Johanna (SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101), 2019)
Att sitta ner är en av de vanligaste aktiviteter vi gör i staden. Denna uppsats undersöker vilka faktorer som påverkar sittplatsens placering och hur de som placerar ut dem kan förhålla sig till faktorerna. En litteraturstudie har gjorts med ett fokuserat sökande efter texter om sittplatser och hur människor beter sig när de stannar upp. De faktorer som undersökts är påverkan av vädret, väderstrecket, den upplevda tryggheten, sociala noder och rörelsestråk, bekvämlighetszonens, placeringen i stadsrummet, Förhållandet till andra fysiska objekt - inkluderat andra sittplatser och vad som syns från sittplatsen. Dessa har sedan delats in i tre grupper, de sociala faktorerna, de klimatologiska faktorerna och de fysiska faktorerna. Det som framkommer i analysen är att dessa faktorer påverkar sittplatsens attraktivitet, men ibland går de emot varandra. Därmed uppkommer teorin att det inte finns en optimal sittplats utan det behövs flera sittplatser som kompletterar varandra.