Lignosers vintervärden i gestaltningar : bark, habitus och placering - Karlin, Linn (SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101), 2019)
I Sverige är en stor del av året belagt i vintermörker och den lövade säsongen hos lignoser är kort. Att få uppleva en trädgård i sin fulla vinterskrud kan lysa upp även de mörkaste av dagar. I Sverige är det dock få som får uppleva en vit vinter. Istället beskrivs årstiden vanligen som grå och nyansfattig där de lövfällda träden står som nakna skelett i trädgårdarna. Något som ofta glöms att nämna är de tillfällen som vintern faktiskt bär med sig. Det är exempelvis då lignoser visar upp karaktärer som barkfärg, barkstruktur, habitus och grenverk. I denna litteraturstudie får man fördjupa sin kunskap om barks olika prydnadsvärden och hur de kan användas i syfte att skapa en vinterkomposition. Det tas även upp hur man genom bland annat placeringar, färgval, växtkombinationer kan påverka uppfattningen av barken, samt plantering i dess helhet. Ett urval av lövfällande lignoser med dekorativ bark eller utmärkande habitus har resulterat i en växtlista. Detta arbete bidrar med flera förslag över hur man kan använda sig av bark och andra vintervärden för att skapa en vinterträdgård. I slutändan är det dock upp till en själv att fatta besluten och avgöra vad man tycker är vackert.