Urban grönstruktur : och dess funktioner för ekologiskt hållbara städer - Sundqvist, Astrid (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2019)
Grönstrukturen i städer har genom sin multifunktionella karaktär stor betydelse för en hållbar urban utveckling. Forskning visar att hållbara städer kräver en samsyn mellan estetik, platsens funktion och den övergripande grönstrukturplaneringen kopplat till optimering och skapande av ekosystemtjänster. Detta går i linje med de nationella miljömålens krav på resurshushållande genom synergier för att uppnå ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet. Vägen framåt för våra samhällen ligger i kunskapen om hur vi kan balansera det vi tar ut av jorden och det vi ger tillbaka i cirkulära system. Att förändra produktion och konsumtion på lokal nivå ger en ny design i våra städer som kan vara en del i de åtgärder som krävs för att behandla miljömässig hållbarhet. Landskapsarkitekten har med detta i beaktande en viktig roll att fylla som kommunikatör för den urbana grönstrukturens funktion. Inom professionen bör därför finnas principer för grönstrukturens uppbyggnad som grundar sig i ovanstående faktorer kanaliserat ner på nivå av vad varje grönyta skall genera som del i den större helheten, grönstrukturen. Detta arbete undersöker vilka dessa principer bör vara tolkat utifrån centrala miljömål för hållbar stadsbyggnad. Fokus ligger på vad grönskan i städer bör generera för att nyttjas resurseffektivt i linje med de politiskamiljömålen.