Längre stocklängder i svenskt skogsbruk : potential och förutsättningar - Henriksson, Anton (SLU/Department of Forest Biomaterials and Technology (from 131204), 2019)
Globalt sett avverkas cirka två tredjedelar av allt virke helt maskinellt. Sett till avverkad volym sker 52 % av det maskinella avverkningarbetet enligt helstamsmetoden och 48 % enligt kortvirkesmetoden. Den senare har historiskt dominerat i Sverige, vilket gör att en stor kompetens och erfarenhet kring denna metod har utvecklats i det svenska skogsbruket. Utöver detta har dessutom hela den svenska försörjningskedjan, från skog till industri, anpassats till kortvirkesmetoden.