Natur för alla : en studie om tillgänglighetsanpassade leder i skyddad natur - Rasmussen, Olivia (SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101), 2019)
Det finns en tydlig politisk ambition att skyddad natur vara tillgänglig för alla. I många fall är möjligheterna att uppleva Sveriges natur begränsad för människor med nedsatt rörlighet. Att arbeta med tillgänglighetsanpassning av leder är en möjlighet att tillgodose alla människors rätt att vistas i naturen. Frågeställningarna som undersökts är: Vilka tillgänglighetskrav finns för anpassning av leder i skyddad natur? Vilka utmaningar och möjligheter innebär tillgänglighetsanpassning av leder i skyddad natur? Resultatet är baserat på en litteraturstudie som kompletterats med en enkätundersökning. Litteraturen som studerats är lagstiftning, vetenskapliga rapporter, policydokument och offentliga rapporter. Urvalet baserades på det vetenskapliga värdet och relevansen för ämnet. Enkätundersökningen avgränsades till två län. Studien visar att det finns ett flertal utmaningar och möjligheter inom tillgänglighetsarbete i skyddad natur. De främsta möjligheterna är att tillgänglighetsåtgärder främjar hälsofaktorer, att de gynnar de flesta besökare och kan minska slitage i naturen. Utmaningarna ligger främst inom finansiering av tillgänglighetsåtgärder och långsiktigt underhåll av lederna. Genom att ha rätt kompetens vid rätt tidpunkt kan sannolikt högre kostnadseffektivitet uppnås. På detta sätt bör resurser kunna frigöras för ytterligare initiativ som kan ge bidra till ökad måluppfyllelse när det gäller de politiska ambitionerna om natur för alla.