Bostad – en vara eller icke vara? : en studie av bostadsförsörjningsmodellen Mallbo ur ett rättviseperspektiv - Alfengård, Matilda; Troedsson, Tova (SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101), 2019)
Mallbo är ett projekt som arbetar med en ny bostadsförsörjningsmodell som syftar till att åstadkomma billiga bostäder för ekonomiskt utsatta grupper. Det unika med Mallbo-modellen är att den förenar insatser för att stärka strukturellt hemlösas ekonomiska situation, genom bland annat arbetsmarknadsåtgärder, samtidigt som man vill sänka produktions- och boendekostnaderna. Syftet med denna uppsats har varit att belysa problem och lösningar i svensk bostadsförsörjning genom en fallstudie av Mallbo ur ett rättviseperspektiv. Detta har gjorts genom semistrukturerade intervjuer och dokumentanalys. Fallstudiens resultat pekar på att det finns flera hinder i att göra bostadsförsörjningen mer rättvis. Exempel på detta är dyra byggprocesser och de involverade aktörernas olika incitament som försvårar samverkan. Vidare visar fallstudien att Mallbo-modellen kan komma att bidra till att strukturellt hemlösa kan efterfråga och tilldelas fler billiga och ändamålsenliga bostäder. Studien visar också att bostadsförsörjningsproblemet för betalningssvaga är komplext, vilket innebär att det behövs fler insatser än Mallbo för att göra bostadssituationen mer rättvis. Slutligen kan konstateras att synen på bostaden som vara och något att främst profitera på, bidrar till att de sociala aspekterna av bostaden hamnar i skymundan.