Att strukturera upp en odling på bästa sätt på liten yta - Davidsson, Joanna (2010)
BedZED är ett område utanför London som har tagit upp viktiga frågor vad det gäller klimatförändringar. Vad kan befolkningen göra för att minska förstöringen av ozonlagret? Men de försöker även åtgärda andra problem så som: energiförbukning, växthusgasemissioner, vattenförbrukning/-förstörelse, överdrivet utnyttjade av naturresurser för att producera livsmedel, foder och komsumtionsvaror, transportsektorns förbrukning av fossil energi och luftföroreningar etc. En viktig aspekt är att köpa närproducerat för att slippa utsläpp av avgaser vid transport av livsmedlen. Detta arbete visar hur tre typhushåll har tänkt med odlingen av grönsaker och rotfrukter när det är en så pass begränsad yta att odla på. Ytan är sex kvadratmeter. Genom att ha en odlingslott minskar miljöpåverkan av produktion och transport för den delen av kosthållet. I detta arbete kan man lära sig själv hur man bygger upp sin egna lilla trädgårdsplätt till trädgårdsland på sex kvadratmeter. Det är viktigt att välja grödor som är lätta att odla men de ska också smaka bra och kunna lagras på olika sätt en längre tid, men även ge produkter som bidrar till livsmedelsförbrukningen i hushållet. I arbetet finns det förslag till olika sorters sammansättning av grödor till odlingslotterna, allt från familjelotten, studentlotten till pensionärslotten. I kärnfamiljens lott finns det grödor som barnen kan hjälpa till att plantera och skörda men de har också mycket färg. Pensionärsparets odlingslott har mer traditionella grödor som rotfrukter, men också vackra sommarblommor. I studentens odlingslott finns det grödor som går att lagra bra men det är också grödor man kanske inte prioriterar i affären.