Åtgärder för att möta en förhöjd havsnivå : en jämförelse av översvämningshantering i Göteborg och Malmö - Joos, Anna (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2019)
Världshaven förväntas stiga med minst 3 decimeter till 1 meter innan år 2100 som ett resultat av global uppvärmning. Efter år 2100 blir det allt svårare att bedöma i vilken hastighet havsnivån kommer att stiga. En förhöjd havsnivå kommer resultera i översvämningar av kuststäder och andra landområden och därmed tvinga många människor att flytta ifrån sina hem, och bli klimatflyktingar. Med hjälp av översvämningsåtgärder i stadsplaneringen kan havsvattnets framfart till viss mån begränsas. I detta arbete jämförs Göteborgs och Malmös stadsbyggnadskontors arbete för en hållbar översvämningshantering. Malmö stads och Göteborg stads geologiska och geografiska egenskaper har beskrivits, tillsammans med städernas förväntade havsnivåer och väderfaktorer, då de är viktiga för att förstå städernas förutsättningar för att kunna bemöta en förhöjd havsnivå. Informationen i arbetet har tillgodosetts från vetenskapliga artiklar, en dokumentgranskning och två genomförda intervjuer. Genom en jämförelse och analys mellan de respektive städernas strategier, diskuteras de fördelar och nackdelar som kan tänkas uppkomma. Jämförelsen har visat att de översvämningsåtgärder som krävs skiljer sig åt till följd av viktiga skillnader i städernas karaktärer. I både Göteborg och Malmö finns det en motivation för att fortsätta utveckla städerna i en hållbar riktning trots hotet om en förhöjd havsnivå.