Urban grönstruktur och hälsa : en systematisk litteraturstudie av kvalitetsaspektens betydelse och relevans - Kyrö, Agnes; Åstrand, Julia (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2019)
Det finns i dagsläget många studier som visar på en koppling mellan urban grönstruktur och positiva hälsoeffekter men trots att forskningen gällande dessa hälsoeffekter ökar, behandlar de flesta studierna fortfarande urbana grönområden som en homogen massa. Det finns alltså fortfarande en kunskapslucka gällande huruvida någon speciell egenskap och/eller kvalitetsaspekt av grönstruktur genererar bättre eller sämre effekter sett till hälsa. Syftet med denna systematiska litteraturstudie är att reda ut kvalitetsbegreppet inom urban grönstruktur och undersöka om det finns några identifierbara kopplingar mellan urbana grönområdens kvalitet och urbana invånares hälsa. Resultatet visar att begreppet kvalitet inom urban grönstruktur ofta är subjektivt och att perceptionen av kvalitet är individuell. Dock visar majoriteten av de undersökta studierna att vissa specifika kvaliteter såsom förvaltningsgrad, tillgänglighet, platsens renlighet, olika typer av naturelement, aktivitet och estetiskt intryck ofta har en betydande roll när det kommer till hur vi mäter kvalitet inom urbana grönområden. Vidare visar resultatet att kvalitet inom urban grönstruktur kan kopplas till invånarnas hälsa. Dels genom allmänhälsa, där de urbana grönområdena till exempel fungerar som en attraktiv plattform för träning, och dels genom mental hälsa, där områdets rekreativa egenskaper är korrelerade med minskning av stressrelaterade åkommor som ångest och depression.