Social hållbarhet i stadsplanering : en granskning av Uppsala kommuns hållbarhetsarbete i stadsdelen Rosendal - Holmsved, Stina; Lundgren, Isabelle (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2019)
Social hållbarhet är en av tre aspekter inom begreppet hållbar utveckling. Flera forskare menar dock att den sociala hållbarheten i stadsplaneringssammanhang ofta bortprioriteras till förmån för de andra två aspekterna, ekonomisk och ekologisk hållbarhet. Detta kan ha orsaker som att begreppet social hållbarhet har många definitioner och därför upplevs som abstrakt och svårt att ta till sig eller tillämpa. Utifrån syftet att diskutera social hållbarhet ur landskapsarkitektens perspektiv undersöks i det här arbetet om Uppsala kommuns arbete med social hållbarhet är förankrat i vetenskap och teori. Arbetet har utförts genom att utifrån en litteraturstudie ta fram en granskningsmall vilken senare använts i en dokumentgranskning av Uppsala kommuns dokument som berör stadsdelen Rosendal. Resultatet visar att majoriteten av de begrepp som teorin menar ingår i social hållbarhet nämns i dokument specifikt för Rosendal eller i Uppsala kommuns generella dokument. Ofta nämns dock begreppen delvis eller indirekt och arbetet handlar sällan uttalat om social hållbarhet. Mer forskning, som kan leda till fler arbetsmetoder och ramar, skulle behövas för att kunna konkretisera begreppet.