Integrering av cirkulär ekonomi i produktutveckling : en fallstudie om Svegros örtpesto - Shabani, Arieta; Norman, Louise (SLU/Dept. of Economics, 2019)
Dagens överkonsumtion av jordens resurser är snarare ett faktum än ett påstående och människan har under en längre period på detta vis utarmat dess resurser. Som ett försök i att konkret jobba mot en hållbar värld har FN utformat ett globalt avtal, Agenda 2030. Ett av delmålen i detta avtal är det om hållbar produktion samt konsumtion och innefattar en strävan efter halverat matsvinn fram till år 2030. För närvarande slängs en tredjedel av all mat som produceras. Genom en omställning till en cirkulär ekonomi anses företag lättare kunna minska på svinn och avfall som uppstår i produktionen. I teorin presenteras cirkulär ekonomi som ett substitut till dagens linjära processer där företag inte anses lägga fokus på resurseffektivisering och minskat avfall i produktionen. Genom att integrera cirkulär ekonomi i produktutveckling kan företag utveckla nya produkter som gör att företag ställer om till en cirkulär ekonomi. Däremot finns det få studier gjorda på hur detta kan kopplas samman. Syftet med denna studie är att bidra till ökad förståelse för hur företag kan ställa om från en linjär till en cirkulär ekonomi i produktutveckling. Studien grundas på befintliga teorier om produktutveckling som kompletteras med de om cirkulär ekonomi. Vidare bygger studien på en induktiv ansats där en fallstudie av företaget Svegro AB, vilket är ett företag med produktion av biologiskt baserade råvaror, används för att besvara forskningsfrågorna. Insamlandet av data har skett via semistrukturerade intervjuer med fallföretaget vilket är grunden för studiens empiri. Studiens resultat visar en koppling mellan hur fallföretaget, som anses producera i en linjär ekonomi, produktutvecklat genom en integrering av cirkulär ekonomi. Vidare visar studien att fallföretagets incitament till produktutvecklingen är ekonomiska även då studien ser integrering av cirkulär ekonomi under produktutvecklingens olika processer. Studiens resultat visar att teorier angående cirkulär ekonomi bör integreras i produktutveckling, då en omställning till cirkulär ekonomi lättare kan anammas i företag.