Beslutsstöd för att finna diken och bedöma behov av dikesrensning - Hannus, Elias (SLU/Dept. of Forest Ecology and Management, 2019)
En betydande areal torvtäckt mark dikades i Sverige under första halvan av 1900-talet i syfte att omvandla myrimpediment till produktiv skogsmark. Många av dikena hos markvärden för denna studie, Svenska Cellulosa AB (SCA), är nu i behov av rensning för att produktionen skall bibehållas. Rensning medför också allvarliga miljörisker. Det finns behov av metoder för att i fält avgöra vilka diken som är miljömässigt acceptabla samt lönsamma att rensa men även metoder för att finna gamla diken hos markägare med stora markinnehav. Med stöd av litteratur och fältbesök på 17 dikade ståndorter i Västerbotten och Medelpad tas det i denna studie fram ett flödesschema med indikatorer som talar för eller emot att dikesrensning är lämplig.