Hur påverkar väder- och landskapsfaktorer frösättning i rödklöver? - Alexandersson, Anton (SLU/Dept. of Plant Protection Biology, 2019)
Rödklöverskördarna tenderar att variera relativt mycket från år till år i Sverige, vilket skapar en osäkerhet i tillgången på frön till klövervall. Frösättningen i rödklöver sker enbart genom pollinerande insekter och många faktorer samspelar för att skapa goda förutsättningar för både rödklövern och pollinatörerna. Jag har valt att fokusera på sex stycken olika gårdar som odlar rödklöver och hur väderfaktorerna temperatur och luftfuktighet, samt omkringliggande landskapsvariationer och hur dessa faktorer, om något, påverkar frösättningsgraden. Mina resultat visade att framförallt omkringliggande landskap kunde variera stort mellan de olika gårdarna men enligt min analys hade det ingen signifikant påverkan på frösättningsgraden vilket låg i snitt runt 50 %. Även antalet pollinatörer per fält kunde variera relativt mycket men även här verkade det inte finnas ett signifikant samband.