Arboretumet Valls Hage : en utvecklingsplan med fokus på att främja människors hälsa - Jädernäs, Jennika (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2019)
Förtätningen som sker i dagens städer ger stort tryck på markanvändningen som i sin tur leder till att grönområden kraftigt minskas för att ge plats åt bostäder. Grönområden ger städer viktiga resursers i form av ekosystemtjänster, fotosyntesen, och andra livsviktiga resurser. Grönområden ger även människan en bra förutsättning för ett hälsosamt liv i staden då tillgången till sociala aktiviteter och social interaktion ökar vid större tillgång till ett grönområde vilket är av stor vikt i dagens stillasittande samhälle. Det här arbetet lyfter vikten av sambandet mellan grönstruktur och människans hälsa och hur det kan användas vid planering av ett grönområde i Gävle, Valls Hage. Valls Hage är ett stadsnära arboretum som har börjat förfalla i både värde och användning och är i behov av en upprustning. Arbetet baseras på en litteraturstudie, en intervju med Gävle kommun samt en plaststudie som redovisas i en områdesanalyskarta. Resultatet presenteras i en utvecklingsplan för grönområdet som grundar sig i principer för en hållbar mänsklig hälsa över tid. Utvecklingsplanen ska ge Valls Hage ett mer anpassat grönområde för människan i staden och höja livskvaliteten och hälsan hos befolkningen både psykiskt och fysiskt. Det nya arboretumet Valls Hage ska vara en inspiration och ett exempel på hur grönområden kan utformas för att behålla en god hälsa hos människor.