Att gestalta fem dimensioner av natur : ett gestaltningsförslag för ökat välmående - Enekvist, Klara (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2019)
Hur kan man, utifrån Grahns teorier om betydelsespelrummet, skapa en gestaltning som ökar möjligheterna till förbättrad psykisk hälsa i staden Uppsala? Antalet människor med psykisk ohälsa ökar i Sverige. Patrik Grahns teori om betydelsespelrummet lade grunden för arbetet och gestaltningen. Särskilt fokus fick Grahns Behovspyramid och Åtta dimensioner av natur. Smedsgränd i centrala Uppsala valdes ut som gestaltningsområde. Inventering och analys gjordes på området utifrån metoder från undervisningen på landskapsarkitektprogrammet i kombination med en tolkning av Grahns teori. Kombinationen av de litterära förstudierna, inventering/analys resulterade i ett gestaltningsförslag. Syftet med gestaltningen på Smedsgränd är att bidra med förutsättningar till god psykisk hälsa genom att skapa en förebyggande och rehabiliterande miljö för de som befinner sig i basen på Grahns behovspyramid. Resultatet visar att det går att applicera Grahns teorier i en gestaltning med syftet att förbättra den psykiska hälsan. Tidigare forskning, om grönskans förbättrande egenskaper på hälsan, styrker att en park på Smedsgränd skulle kunna bidra till detta.