Välkomnande stadsrum för unga : en undersökning av ungas preferenser och hur landskapsarkitekter har arbetat vid Lina Sandells park och Tjärna Ängar aktivitetstorg - Aspersand, Matilda (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2019)
Stadsrum kan vara en tillgång för unga i deras utveckling. Studien lyfter unga som en förbisedd brukargrupp och undersöker hur landskapsarkitekter kan arbeta i planeringen av stadsrum anpassade till unga. Litteraturstudien visar att stadsrum anpassade till unga erbjuder möjligheter till socialisering, rekreation, fysisk aktivitet och är framtagna genom att integrera unga i planering. Detta konkretiseras ytterligare i principer som innefattar meningsfullt deltagande, utbildning i planering, aktiviteter som styrs utav unga, sittmöjligheter, grönska, variation i stadsrummen, god skötsel, vackra landskap, rumsligheter som skapar avskildhet, utmanande lekmiljöer, promenadstråk och hänsyn till kön. Resultatet av intervjuer med landskapsarkitekter bakom Lina Sandells park i Uppsala och Tjärna Ängar aktivitetstorg i Borlänge visar att det finns flera sätt att planera stadsrum för unga. Vid Lina Sandells park har dialogen varit viktig. Medan det vid Tjärna Ängar aktivitetstorg har gjorts flera anpassningar av funktioner för att tilltala unga såsom plats för umgänge och aktivitetsytor. Under de två intervjuerna med landskapsarkitekterna bakom platserna berörs tankar kring kön och aktivitetsytor. I diskussionen läggs det fram att stadsrum planerade för unga kan lämpa sig för många människor. Samtidigt lyfter diskussionen att det även kan finnas fördelar med att planera stadsrum som signalerar att de är platser för unga.