Kartläggning av mykologiska risker med torkade fikon - Steiner, Linda (2010)
Detta examensarbete innehåller dels en fördjupad sammanställning av den kunskap som finns vad gäller odling, produktion, mykologiska risker och kontroll av torkade fikon, dels resultaten från en kartläggning av mögel och mykotoxiner i 17 fikonprov som inhandlades från butiker i Stockholm-Uppsalaregionen under oktober till december 2009. Examensarbetet genomfördes som en del av en större mykologisk kartläggning av torkad frukt på Livsmedelsverket. Anledningen till att torkade fikon ansågs angeläget att undersöka var att mycket höga halter av aflatoxiner och ochratoxin A påvisats i enskilda fikon i olika studier samt att ett stort antal partier av torkade fikon varje år avvisats vid europeiska gränskontroller på grund av överskridande halter av aflatoxiner. De 17 fikonproven analyserades dels mykologiskt med morfologiska metoder för att undersöka om fikonen innehöll viktiga mykotoxinbildande arter, dels med semi-kvalitativa snabbkit för att undersöka om fikonen innehåll aflatoxiner och ochratoxin A. Den mykologiska kartläggningen visade att fikon på den svenska marknaden kan innehålla mögelgifter, vilket kan innebära en hälsorisk för svenska konsumenter. Ett av de 17 analyserade proven innehöll höga halter av aflatoxiner och fem av proven innehöll mögelarter som kan vara mykotoxinbildande. Att torkade fikon med halter av aflatoxiner som ligger över det tillåtna europeiska gränsvärdet förekommer på den svenska marknaden visar att egenkontrollen hos de livsmedelsföretag som verkar inom produktions-, bearbetnings- och distributionskedjan av torkade fikon är bristfällig och att den offentliga kontrollen av aflatoxiner i fikon inte alltid är tillräcklig.