Den frivilliga revisionen : en kvantitativ studie av effekten på lönsamhet och tillväxt hos små aktiebolag - Jerresand, Rebecca; Karlsson, Frida; Murén, Therese (SLU/Dept. of Economics, 2019)
Revision innebär att en oberoende part, revisorn, granskar företags årsredovisningar i syfte att försäkra externa aktörer om rapporternas riktighet samt att bidra med rådgivning till företaget som revideras. Revisionsplikten som har funnits sedan 1980-talet avskaffades för de små aktiebolagen 2010 med anledning av de höga kostnader detta innebar för dessa aktiebolag. Avskaffandet skulle genom kostnadsminskningarna bidra till högre tillväxt och lönsamhet för de revisionsbefriade företagen. Dock har ingen uppföljning gjorts gällande avskaffandets verkliga effekter och det finns heller ingen tydlig koppling mellan revision och lönsamhet respektive tillväxt i litteraturen. Vidare har tidigare studier som undersökt revisionsplikten till största del antagit en kvalitativ inriktning och därmed behöver det kvantitativt perspektiv på området fyllas ut. Syftet för denna studie är att undersöka om det finns en skillnad mellan reviderade och icke reviderade små aktiebolags lönsamhet respektive tillväxt. De teorier som ligger till grund för studiens hypoteser är principal-agentteorin, intressentteorin samt resursberoendeteorin. Dessa teorier menar att revision är viktigt för företags verksamhetsutveckling, vilket även är något som anses skapa förutsättningar för ökad lönsamhet och tillväxt. Därmed går regeringens och teorins åsikter isär gällande hur lönsamhet och tillväxt påverkas av revisionen. Studiens hypoteser lyder, i enlighet med teorin, att företag som anlitar en revisor kommer att leda till högre lönsamhet och tillväxt. För att undersöka detta har studien antagit en kvantitativ metod och bygger på sekundärdata. De analyser som har genomförts för att undersöka syftet är en medelvärdesanalys med t-tester samt en sambandsanalys med Pearsons r. Studiens analyser visar på en högre lönsamhet hos företag som anlitar en revisor medan tillväxten är högre hos företag som avstår från detta. Detta gäller dock enbart för studiens stickprov då dessa resultat, med undantag av variabeln förändring i nettoomsättning (%), inte kan fastställas för den totala populationen inom studiens konfidensgrad. Några slutsatser kan alltså inte dras för den totala populationen utan enbart för studiens stickprov. Vidare har en sambandsanalys genomförts för att undersöka huruvida det finns bakomliggande variabler som skulle kunna påverka lönsamheten respektive tillväxten. Dessa skulle därmed potentiellt kunna påverka den skillnad som uppmätts för stickprovet i studiens undersökningsvariabler. Någon sådan påverkan har däremot inte identifierats. Slutsatserna för denna studie indikerar därmed på att det kan föreligga en skillnad mellan grupperna även om denna skillnad inte kan fastställas för den totala populationen inom studiens konfidensgrad, utan enbart för stickprovet. Därmed indikerar resultaten på att lönsamhet tenderar att gå i linje med teorierna på området medan tillväxt tenderar att gå i linje med avskaffandet av revisionsplikten. Dessa slutsatser kan dock inte generaliseras till den totala populationen utan enbart till studiens stickprov.