Odling 2000 kvm : en gestaltning med den regenerativa metoden - Pihl, Vanja; Åman, Nathalie (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2019)
Syftet med detta arbete var att genom den regenerativa metoden ta fram ett gestaltningsförslag för odlingsexperiment 2000 kvm på Rosendals trädgård och omkringliggande landskap. Som landskapsarkitekter var uppgiften att knyta samman experimentet 2000 kvm med omgivande landskap - denna plats ska kunna upplevas och läsas som en helhet, med berättelsen om matkulturen i centrum. Resultatet börjar med en litteraturstudie som visade hur fem principer; regeneration, mönster, plats, platsens berättelse och potential tolkades för att sedan implementeras i gestaltningen av experimentet 2000 kvm. Förutom litteraturstudien gjordes intervjuer, platsanalyser, och slutligen en illustrationsplan. Slutsatsen blev att den regenerativa metoden kan användas som ett ramverk för en landskapsarkitekt, men att egna tolkningar är nödvändiga. Principerna och de olika begreppen inom metoden kan hjälpa landskapsarkitekten att lättare strukturera sitt arbete och få en helhetsbild över vad som ska gestaltas. Få exempel finns där den regenerativa metoden har använts framgångsrikt i denna skala inom landskapsarkitektur, vilket öppnar för vidare studier inom området.