Odling av svensk lupin - Möller, Emil; Sjöberg, Carl (2019)
Människor blir allt mer miljömedvetna och vill inte äta kött i samma utsträckning som tidigare. Därför ökar användningen av protein från växtriket framförallt med protein från exempelvis soja som idag importeras från andra sidan jorden. Går det då att öka andelen svenskodlat protein i form av lupin istället genom att öka odlingen i Sverige och på så sätt spara miljön, plånboken och samtidigt gynna biodiversiteten. Självförsörjningsgraden av egenodlat protein skulle då öka och vi blir mindre beroende av världsmarknadspriser på exempelvis soja. Den egna odlingen av protein i form av lupin skapar då miljömässiga fördelar gentemot importerade produkter som påverkar miljön mer. Lupinen kan vara en ersättare till soja då den har ca 33 % protein innehåll och lågt stärkelseinnehåll men ändå mycket energi och fiber. Den passar också för det nordiska klimatet som tenderar till att bli varmare med tiden.