Effekter av smågrisens vitalitet tidigt i livet på hälsa senare i livet - Johnsson, Frida (2019)
Dödligheten bland smågrisar är generellt sett hög runtom i världen, vilket har betydande ekonomisk påverkan på grisproduktionen. I olika studier utförda i olika länder ligger smågrisdödligheten före avvänjning på mellan 8,7 – 30 %, och det har visats att de flesta dödsfall inträffar under den första levnadsveckan. Trots Sveriges goda hälsoläge är dödligheten fram till avvänjning ungefär densamma som den i andra länder. Det finns flera anledningar till att så många smågrisar dör, och olika egenskaper hos suggorna och hos smågrisarna inverkar. Bland smågrisegenskaper har födelsevikt, intaget av råmjölk och graden av asfyxi vid födseln visat sig ha stor betydelse. De smågrisar som föds mindre och svagare än sina syskon, ofta kallade ”pellar”, har visats ha högre dödlighet före avvänjning. Att vissa smågrisar föds med lägre födelsevikt har bland annat att göra med större kullstorlek, moderns kullnummer, samt honkön och ras hos smågrisen. Smågrisens födelsevikt påverkar dessutom deras tillväxt, som är lägre för mindre smågrisar. Däremot är födelseviktens inverkan på slaktköttets kvalitet ej lika tydlig, då motsägelsefulla studier finns.