Juvenil demodikos och dess association med MHC klass II - Gunnarsson, Katarina (2019)
Demodikos är en hudsjukdom hos hund orsakad av hårsäckskvalstret Demodex. Normalt sett ingår Demodex i hudens normalflora men då kvalstret, på grund av ett förändrat immunförsvar, får möjlighet att proliferera ohämmat uppstår sjukdomen demodikos. Sjukdomen kan klassas som lokal eller generell beroende på lesionernas storlek och lokalisation. Det finns även två olika ålderskategorier; juvenil och adult demodikos. Den juvenila formen av sjukdomen drabbar hundar innan 12–18 månaders ålder. Bakgrunden är multifaktoriell och det har sedan länge varit en teori att det finns genetiska komponenter inblandade i patogenesen. Dessa genetiska faktorer verkar vara kopplade till immunförsvaret och mycket tyder på att en ärftlig T-cellsdefekt har stor betydelse för utveckling av sjukdomen.