Fotografi av ett hästhuvud uppsatt i hästtransporten har ingen lugnande effekt på lastade hästar - Jormhed, Ida Josefin (2019)
Lastning och transport av hästar är riskfyllt både för hästen och de som handhar hästen. Dels är risken för traumatiska skador stor både för människor och hästar men även ökar risken för ett flertal sjukdomar hos hästen. Hästen utsätts för en rad stressande faktorer så som lastning och avlastning, begränsad möjlighet till rörelse, isolering om hästen transporteras ensam, samt ofta ingen tillgång till vatten och foder. Hästar är sociala flockdjur och isolering leder till stress vilket innebär ett stort problem när många hästar transporteras ensamma. Syftet med denna studie var att undersöka om ett fotografi av ett hästhuvud uppsatt i hästtransporten kunde ha en lugnande effekt på hästar som transporteras ensamma. I studien lastades 24 hästar två gånger var i en hästtransport med en kort paus mellan varje lastning. En gång lastades de med ett fotografi uppsatt i transporten och en gång utan och ordningen varierades slumpmässigt mellan hästarna. Under lastningarna mättes hästarnas hjärtfrekvens och deras beteenden registrerades.