Behandling av Anaplasma phagocytophilum hos häst - Durchbach, Nikita (2019)
Ekvin granulocytär anaplasmos orsakas av bakterien Anaplasma phagocytophilum, som sprids med fästingen Ixodes ricinus. Anaplasma phagocytophilum är en strikt intracellulär bakterie som kan infektera många olika djurarter, så som nötkreatur, får, hund, häst och människa. Bakterien infekterar värddjurets neutrofiler och kan hos häst orsaka symtom som feber, ödem, nedsatt allmäntillstånd och ataxi, även subkliniska infektioner är vanligt. Diagnos kan ställas med blodutstryk där inklusionskroppar ses, analys för antikroppar (IFA eller ELISA) eller PCR.