På upptäcktsfärd i hemstaden - Karltun, Karin (2019)
Det är inte enkelt att beskriva det fenomen som tog plats under sommaren 2016. Plötsligt var det människor i varje park, torg och promenad med blicken stint fäst på mobiltelefonen. Pokémon GO hade tagit världen med storm. Forskare, spelutvecklare och spelare vittnade alla om de positiva effekterna hade på de som brukade spelet. Spelarnas hälsa förbättrades, främst på grund av de långa promenader spelet krävde. Men genom alla dessa promenader måste väl spelarna upptäcka nya platser? Den här studien syftar till att förstå om brukare av spelet Pokémon GO upptäcker nya platser genom spelet samt vilka dessa platser är. Den gör så genom att studera Edward Relph, Yi-Fi Tuan och Christian Norberg-Schultz definition av begreppet plats. Den studerar också människor rörelsemönster i urbana miljöer och sedan presenteras platsbaserade spel och Pokémon GO till läsaren. Studien fortsätter med intervjuer med tre Pokémon GO spelare och avslutas med en diskussion över resultaten som visar att spelare upptäcker nya platser och att dessa platser är redan befästa platser i staden, så som parker.