Träd som verktyg för att anpassa staden till dess framtida klimat - Perander, Sonja (2019)
Staden står inför stora framtida utmaningar med både kraftigt ökande befolkning och eskalerande effekter av klimatförändringarna. Denna uppsats undersöker hur träd kan användas för att lindra de påfrestningar och utmaningar som staden kommer möta. Träden har stor potential att leverera ekosystemtjänster som både kan skydda staden från extrema väderförhållanden och skapa attraktiva vistelsemiljöer. Genom sin förmåga att variera skepnad över årstider och över tid kan träden utgöra byggelement med multifunktionella kvalitéer i staden. Men staden är en utmanande växtplats för träden. För att de ska kunna leva upp till sin fulla potential behövs en förståelse för hur de ska kunna utvecklas till friska fullvuxna individer, och hur de genom sina specifika artegenskaper kan leverera den funktion som behövs för den specifika platsen. Denna förståelse är vad uppsatsen har för avsikt att fördjupa sig i. Uppsatsen riktar in sig på hur träd kan användas i den vardagliga vistelsemiljön i staden för beskuggning respektive vindutjämning. Genom att sammanställa ett teoretiskt underlag och utifrån det undersöka olika gestaltningsaspekter med hjälp av principskisser strävar uppsatsen efter att skapa en grundläggande förståelse för ämnet.