Rusta staden med naturen som förebild - Hedborn, Anton (2019)
Naturbaserade lösningar är medel för att mildra samhällens påverkan på omkringliggande landskap samt att klimatanpassa urbana miljöer för kommande klimatförändringar. De är multifunktionella och kan komma med sidvinster över flera samhälleliga utmaningar, vilket anses vara dess styrka. Urbana miljöer står inför flera utmaningar i följd av en ökad urbanisering och klimatförändringar. För att tillämpa naturbaserade lösningar på bästa sätt så krävs förståelse i den urbana naturen, hur olika flöden färdas i det urbana landskapet och hur det påverkar omkringliggande landskap. Detta arbete kommer till en början undersöka det urbana landskapet med fokus på luftflöde, vattenhantering och markegenskaper, för att sedan utveckla konceptet naturbaserade lösningar. Arbetet har gjorts genom litteraturstudier av vetenskapliga källor.