Implementering och verifiering av kvantitativ ELISA för analys av Staphylococcus aureus enterotoxin A och C - Karlsson, Maria (2010)
Varje år uppskattas en halv miljon svenskar drabbas av matförgiftning och knappt en tredjedel rapporteras ha drabbats av en matförgiftning orsakad av bakterier eller bakteriella toxiner. Under år 2007 drabbades drygt 2500 EU-medborgare av matförgiftning orsakade av stafylokockenterotoxiner (SEs). I livsmedel har man sett att produktion av SEs framförallt är kopplat till Staphylococcus aureus. Studier har visat att SEA följt av övriga klassiska SEs är de toxin som oftast orsakar matförgiftningar.